You are currently viewing 5 kérdés, amit ha megválaszolsz, megérted a betegséged

5 kérdés, amit ha megválaszolsz, megérted a betegséged

A betegség, mint játszma 2. rész

De mi is az a játszma? Eric Berne vezette be ezt a fogalmat a pszichológiában, amely azt a tevékenységsort jelenti, amikor egy vágyott pozitív élményt – figyelmet, szeretetet, elismerést, pihenést, elégedettséget, támogatást, „fontos vagyok” érzést – nem nyíltan, tisztán, nyertes-nyertes módon érünk el, hanem valamilyen áldozat árán. Például egy betegséggel. Mindezt azért, mert valamikor az életünk során megtanultuk, hogy másként nem kaphatjuk meg. Például gyerekként csak akkor jött oda hozzánk az anyukám a testvéremmel, amikor valami baj történt, egyébként nem. Ebből megtanulhatom, hogy ahhoz, hogy megkapjam anya figyelmét, kell valami bajt csinálnom.

A játszmák egyfajta „receptek” a tudatalattinkban a mindenki által vágyott pozitív élmények elérésére.

Ha tudatosítjuk, hogy a játszmánk milyen elemekből tevődik össze, mi a vágyott nyereség és azt milyen bevált úton érem el, akkor sikeresen kiszállhatunk belőle. Hiszen a játszma nem a legjobb verzió a pozitív élmények megszerzésére, csak egy lehetséges mód, amit viszont már ismerünk.

A betegség maga is egy játszma, vagy játszmák sokasága. Valamilyen áldozat árán – ezek a fizikai tünetek – kaphatok meg pozitív dolgokat. Például, hogy nem kell mennem dolgozni, hogy több figyelmet, szeretetet kapok, akár, hogy én magam is többet figyelek magamra.

Ahhoz, hogy megértsd, Te mire használod a betegséged, válaszold meg őszintén az alábbi kérdéseket:

  1. Mi változott pozitív irányba az életemben, amióta beteg vagyok?
  2. Melyek azok a szituációk, amikor titkon örülök, hogy hivatkozhatok a betegségemre és nem kell egyéb indoklást keresnem?
  3. Mi lenne a legrosszabb abban, ha most azonnal egészséges lennék? Mivel telne a következő hetem, hónapom?
  4. Milyen erényeket – pozitív tulajdonságokat, képességeket – tanulok a betegségem által?
  5. Mi mindent veszítenék, ha most azonnal meggyógyulnék?

Vedd végig a kérdéseket és írd le a válaszokat. Ne ítélkezz a válaszaidon, csak írd le őszintén, bármilyen képtelenségnek is hangzik egyik-másik gondolat. Nem kell senkinek megmutatni.

Aztán olvasd vissza. Tudatosítsd, hogy ezeket nyerem a betegségemből.

Most jöhet egy megerősítés arról, hogy mindazokat a nyereségeket, pozitív dolgokat, amit felírtál a listára, megkaphatod a világon nagyon sokféle módon, és hogy lehetséges anélkül is megélni, megkapni mindet, hogy betegnek kellene hozzá lenni?

Légy hálás a betegségednek, hogy mindezeket megmutatta, megtanította, és tudatosítsd, hogy már rendelkezel mindazokkal a képességekkel, amit felírtál, és már elengedhető a betegség, nélküle is menni fog.

Majd légy hálás magadnak az őszinteségedért.

Ha végigcsináltad, kérlek írd le nekem a tapasztalataidat, felismeréseidet ide, ha van kedved!

Ha szeretnél részletesebben, csoportban foglalkozni ezzel a témával, és a tudatosításokat igazán hatékonyan elvégezni, akkor gyere el a következő „A betegség, mint játszma” Workshopra!

Vélemény, hozzászólás?