Alkohol és stressz a magyar családokban

Fogadjunk, hogy néhány generáción belül Te is találsz legalább egy embert a családodban, aki az alkohol rabjává vált. Jó lenne letagadni, úgy tenni, mintha nem lenne igaz, vagy elhinni, hogy „én nem olyan családból származom”, de sajnos az. Népbetegség.

Ha pedig sikerül letenni a piát a következő generációnak, jöhetnek helyette a szív – és érrendszeri panaszok, a cukorbetegség, a rák, ki melyik utat választja.  Az elfojtósat, a neheztelőset, vagy a sajnálkozósat.

A helyzet az, hogy nem az alkohollal van a baj, hanem az érzelmekkel, a konfliktusokkal és a mindezek kezelésének hiányából adódó stresszel. Ja, és a felelősségvállalással, hogy elhisszük, hogy valami, vagy valaki teszi tönkre az életünket.

Az alkoholistát rejtő családok konfliktuskezelési eszköze a TAGADÁS. Le-tagadás, ki-tagadás, meg-tagadás, attól függ, éppen mire van szükség ahhoz, hogy megmaradjon a béke és a nyugalom, ami nem összeegyeztethető a konfliktusokkal. Ha mégis megbomlik, akkor találunk rá magyarázatot, ami miatt Apa, vagy ritkábban Anya ma „elfáradt”, „megfázott”, „kicsit kiengedte a gőzt”.

Ha nem lenne a tagadás, akkor látnom kellene az apámat, vagy az anyámat gyengének, felelőtlennek, alkalmatlannak, leginkább arra, hogy megvédjen, hogy biztonságot nyújtson számomra gyerekként, ami nagyon ijesztő, hiszen látszólag ők az egyetlen lehetőségem a túlélésre.

Számtalan családi konfliktus eredménye, hogy megszakadnak a kapcsolatok évekre, vagy örökre közeli családtagok között. Szülők és gyermekek, testvérek, unokatestvérek között. Mert képtelenek elfogadni egymás nézőpontjait. Mert nincs mintájuk arra, hogy kell kifejezni a saját érzéseiket, gondolataikat erőszakmentesen és hogy fogadják ugyanígy a másikét. Valójában nincs minta a valódi együttérzésre, a valódi együttműködésre, csak abban a formában, amikor csak az egyiknek lehet igaza.

Minden ember szükséglete a kapcsolódás és egyidőben az is, hogy megélhesse, az igényei fontosak, hogy lehet igaza. Óriási feszültséget okoz önmagában az, ha választanom kell, hogy ezek közül a szükségletek közül melyik elégüljön ki.

A fent említett betegségek is népbetegségek Magyarországon és a megoldásuk lehet, ha elkezdünk megtanulni kommunikálni. Ha elkezdünk önmagunkra figyelni, hogy egyáltalán rájöjjünk, hogy mit szeretnénk.  Sokszor, ezzel kell kezdeni. Rá kell jönnünk, hogy mit szeretnénk egyáltalán. Mindezt rengeteg elvárás, társadalmi keretek, történelmi emlékek, a „hogy lehet, és hogy nem lehet élni”-ről szóló gondolatok takarják. Ugyanígy az érzéseket. Hányszor hallottad gyerekként, hogy „Ez nem fáj” „Ettől nem kell sírni” és hasonlók. Igen, ezek voltak azok a pillanatok, amikor elhitted, hogy amit érzel, az nem jogos, az valójában nincs is. Vagy amikor azt mondták, hogy „Szégyelld magad!”. Ezek azok a mondatok, amelyek teljesen eltakarják saját magunk elől is az érzelmeinket. Pedig azok nagyon is valóságosak. Azok mutatják a valódi önmagunkat. Egy érzéssel nem lehet vitatkozni. Van. Fontos megérteni, hogy attól, hogy én valamit érzek, azzal nem bántok meg senkit. Az az enyém, az én valóságom, amivel senkinek nem kell sem egyetérteni, sem jóváhagyását adnia.

Az alkoholizmus egy rendkívül erős tünet arra, hogy nincs csatorna a családon belül az érzések, igények kifejezésére, illetve arra, hogy azok meghallgatásra találjanak, bármelyik fél számára. Fontos, hogy ez nem csak az alkoholfüggő ügye, hanem a körülötte élőké is, akik, ha nem tesznek semmit, gyakorlatilag csendestársként járulnak hozzá a helyzet fenntartásához. Ennek megfelelően bármely érintett kezd el tenni magáért a családban, az a többieket is mozdítja, lassanként mindenkit arra késztet, hogy felelősséget vállaljon a saját életéért. Érdemes elkezdeni.

Minden egyes ember, aki elindul azon az úton, hogy a fentieket gyógyítsa magában, lehetővé teszi, hogy rajta keresztül gyógyuljon a családja és a társadalom is.  Ennek a gyógyulási folyamatnak egy rendkívül hatékony eszköze a ThetaHealing technika, amelyet bárki megtanulhat és alkalmazhat önmagán, vagy egyéni konzultációk keretében igénybe vehet.

Ha belefognál, szeretettel várlak! A helyzet csak jobb lehet minden egyes lépéssel.

Egyéni konzultáció

ThetaHealing Alap tanfolyam

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.